Etichete

vineri, 19 octombrie 2012

Strategie impotriva depresiei


Mai ales intr-o perioada de recesiune, si din pacate mai cu seama in perioada Sarbatorilor, oamenii tind sa fie mai deprimati.

Daca ai o depresie si, in special, daca suferi de tulburare bipolara, strategiile pe care le poti aplica fara costuri sunt o metoda buna gratis insa nu inlocuiesc ajutorul profesional(psiholog).

Iata ce trebuie sa faci:

1. Nu te invinovati

Acesta este cel mai simplu si ieftin lucru pe care il poti face impotriva depresiei, si eficient deopotriva. Trebuie sa te straduiesti sa accepti ca aceasta este ca si o boala fizica, precum diabetul sau cancerul, care cere atentie, ingrijire, si pentru care nu ai de ce sa te invinovatesti.

2. Vorbeste despre ea

Nu este usor, dar sa vorbesti cu persoane mai apropiate sau chiar cu straini despre depresia ta este mai bine decat daca sa tii secret si sa te izolezi. E drept ca nu toti pot intelege prin ce treci, insa macar te pot sustine si te pot ajuta sa cauti solutii.

3. Fa exercitii fizice in mod regulat

S-ar putea sa ti se para ultimul lucru de care ai chef, insa, cu putin efort, iti vei da seama ca miscarea iti da o stare de bine chiar si cand esti deprimat. Un studiu a demonstrat ca 30 de minute sau mai mult de exercitii intense, facute regulat, amelioreaza simptomele depresiei.

In plus, pacientii care au participat la un alt studiu, care au lucrat tot periodic pe o banda de alergare sau o bicicleta stationara timp de 12 saptamani, au observat o reducere a severitatii simptomelor cu aproximativ 50%.

4. Amana deciziile importante

Depresia poate afecta perceptia si judecata astfel ca este mai intelept sa amani hotararile care vor avea un impact major asupra vietii tale pana atunci cand iti vei reveni.

In acaesta perioada negativismul este mai accentuat, chiar daca poate nu esti constient de asta. De aceea este mai bine sa lasi pe mai tarziu deciziile importante din viata sentimentala sau din cariera.

5. Ai grija de sanatatea ta

Atunci cand te simti deprimat poti avea tendinta de a neglija alte probleme ale sanatatii sau de a nu te mai ingriji ca inainte, ceea ce inrautateste simptomele depresiei.

In plus, intre aceasta si alte boli, cum ar fi diabetul sau afectiunile de inima, exista o dubla legatura: pe de o parte acestea din urma agraveaza o depresie, iar pe de alta parte persoanele care sufera de acestea sunt mai predispuse la depresie.

6. Mentine o rutina zilnica

Straduinta de a avea o rutina zilnica este importanta pentru cei care lupta cu depresia. Indiferent de ce activitati ai intr-o zi, incearca sa le realizezi cam in aceeasi perioada a zilei. Orice ai face, de la spalat vase pana la plimbat, te ajuta sa eviti tendinta de a "boli", care face mai rau.

7. Ai grija sa mananci cat mai sanatos

Ceea ce mananci influenteaza si creierul, nu doar restul corpului, astfel ca, mai ales cand esti deprimat, este important sa consumi alimente cat mai sanatoase, cum ar fi cereale integrale, fructe, legume si proteine.

Carbohidratii complecsi si vitamina D ajuta la cresterea nivelului de serotonina, un neurotransmitator asociat cu buna dispozitie. De asemenea, ajuta si acizii grasi omega-3, gasiti in peste gras, precum somonul si macroul.

8. Evita alcoolul si drogurile

Multe persoane au tendinta de a consuma alcool atunci cand sunt deprimate, sau chiar droguri, dar acest lucru este periculos mai ales daca iei antidepresive. Un pahar de vin baut ocazional cel mai probabil nu iti va face rau, insa consumul trebuie limitat, iar drogurile evitate total.

9. Incearca sa dormi bine

Depresia si lipsa de somn merg adesea mana in mana, insomnia fiind intalnita la multe persoane depresive. Tocmai de aceea este important sa te straduiesti sa ai un interval anume pentru somn, acelasi in fiecare zi.

10. Nu te supraincarca

Stresul si supraincarcarea, epuizarea, sunt deseori factori declansatori ai depresiei. De aceea, este esential sa le eviti pe cat posibil, atat pentru a preveni aparitia acesteia, cat si pentru a o combate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu