Etichete

miercuri, 17 octombrie 2012

Comunicare eficienta la job


Tehnologia care ne inconjoara in prezent reprezinta un ajutor real in ceea ce priveste comunicarea , in special la birou. Totusi, exista si momente sau situatii in care nici cea mai inalta tehnologie nu este suficient de puternica pentru a inlocui modalitatile clasice de comunicare.

E-mailurile si telefoanele nu sunt intotdeauna suficiente pentru a comunica informatia sau pentru a te asigura ca aceasta a juns la destinatar asa cum trebuie. Mai mult decat atat, utilizarea e-mailului nu asigura intotdeauna ca informatia va ajunge la destinatar si nici ca acesta va reusi sa citeasca mesajul sau sa raspunda in timp util.

Un alt minus al comunicarii prin e-mail este acela ca lucrurile scrise pot fi interpretate intr-un mod gresit sau ca nu poti sa evidentiezi cat de grave sau urgente sunt anumite lucruri.

De multe ori, din aceasta cauza, risti ca tu si/sau colegii tai sa aveti probleme.

Comunicarea este foarte importanta, mai ales atunci cand de acest lucru depind proiecte mari si bani multi.

Descopera care sunt cele 5 secrete pentru o cumunicare eficienta la locul de munca

1. Comunicarea fata in fata

Daca vrei sa transmiti un lucru important si urgent unui coleg, ridica-te de pe scaun si mergi pana la biroul lui.

Comunicarea fata in fata este cea mai eficienta metoda si este cea mai simpla, mai ales atunci cand vrei sa previi neintelegerile sau cand vrei sa le clarifici pe cele deja create.

Cu o simpla discutie de 5 minute poti rezolva o situatie care in mod normal s-ar fi rezolvat chiar si dupa o zi intreaga de munca. Asadar, foloseste cu incredere aceasta varianta ori de cand ori este posibil.

2. Ofera informatii clare

Atunci cand vrei sa trasnsmiti un lucru, nu trebuie decat sail spui in cea mai simpla forma, fara artificii literare sau povesti. Incearca sa spui concret ceea ce iti doresti. Acest lucru este valabil indiferent ca folosesti comunicarea fata in fata, e-mailul sau telefonul.

3. Adreseaza intrebari

Nu te feri sa pui o intrebare sau 5 atunci cand nu intelegi un anumit lucru. Este foarte probabil ca si alti colegi de-ati tai sa nu fi inteles anumite lucruri, dar sa se teama sau sa le fie jena sa puna o intrebare. Daca le urmezi exemplu nu faci decat sa gresesti foarte mult.

Cel mai bine este sa intrebi si sa mentionezi ca vrei sa intelegi informatia asa cum trebuie, pentru a putea avea rezultatele dorite.

4. Asculta cu atentie

Comunicarea inseamna sa transmiti informatia si sa o primesti, iar daca nu asculti cu atentie nu ai cum sa primesti informatia si nici sa comunici eficient. Atunci cand discuti cu un coleg sau un superior, permite-i acestuia sa isi finalizeze ideea, fara sa il intrerupi. De asemenea, incearca sa asculti cu adevarat ceea ce iti spune si nu doar sa dai din cap in timp ce planifici mental taskurile pentru ziua urmatoare.

5. Confirma

Dupa ce ai dus la bun sfarsit un task care ti-a fost dat de catre sef sau dupa ce ai rezolvat o problema al carui rezultat este asteptat, nu uita sa confirmi faptul ca tu ti-ai indeplinit sarcina. Acest pas este foarte important pentru o comunicare eficienta, mai ales pentru ca este foarte posibil ca de aceasta confirmare sa depinda si alte lucruri si taskuri ale colegilor tai.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu